PERSTEKST kinderarmoede & terug naar school
22 Augustus 2018
PERSTEKST "Terug naar school"!
Ook als Looise Groenen kunnen we er ook niet omheen: één september (of beter drie september) gaan de schoolpoorten terug open. Ook mijn zoontje van 2,5 jaar, stelt lijsttrekker Dirk Camps, zal er, hopelijk met niet teveel tranen, staan. En dat is goed want zo’n klein kind leert veel van de kleuterleiders en -leidsters én van de klasgenootjes.
Jammer genoeg zien we dat er, ook in Tessenderlo, nog heel wat kindjes van 2,5 jaar nog niet naar school gaan. Er is dan namelijk nog geen schoolplicht. Erger nog, niet naar school gaan, is verbonden aan een grotere kans op kinderarmoede.
Kinderarmoede!? Niks voor Tessenderlo? Vergis je niet. Ook in Tessenderlo is er nog heel wat kinderarmoede. Zelfs meer dan het Vlaams gemiddelde voor gelijkaardige gemeentes. Kunnen we daar als gemeente iets aan doen? Natuurlijk! En het onderwijs is daar een belangrijke schakel in.
Groen Tessenderlo vindt dat de gemeente dit probleem pro-actief moet aanpakken.Door bijvoorbeeld huisbezoeken door maatschappelijk assistenten en "Ga Naar School" educatieve pakketjes.
Dit is volgens ons een belangrijke eerste stap. Want uiteindelijk doen we het allemaal toch voor de toekomstige generaties!
Volgens Ria Van Hove, die ook op de Groen-lijst staat en jarenlang in het kleuteronderwijs werkt, is de invloed van het tijdig en regelmatig naar school gaan enorm belangrijk voor de totale ontwikkeling van de kinderen. Zelfs ouders komen op die manier meer in contact met anderen en kunnen dankzij hun kinderen sociale contacten uitbouwen en hun sociaal netwerk uitbreiden.
Chrisje Dirckx, ook Groen-kandidaat, stelt als coördinator van de Weggeefwinkel Tessenderlo: "Tegen 1 september krijgen we veel vragen van ouders die voor hun kinderen op zoek zijn naar boekentasjes, rugzakjes, pennenzakken en schrijfgerief. Ik wil graag een oproep doen! Alle Looienaars kunnen hier terecht als ze dit nodig hebben. Ze hoeven zich hier zeker niet voor te schamen. Armoede kan iedereen overkomen. Men moet niet altijd op zoek gaan naar de schuldvraag"