6 jaar oppositiewerk door gemeenteraadslid Paul Nies
11 Oktober 2024
Verkiezingstijd… politici, hoe lokaal ook, vullen je brievenbus met hun foto, komen aan je deur bellen of steken ongevraagd een flyer in je boodschappentas op de markt. Ze komen aandraven met beloftes, vaak dezelfde als 6 jaar geleden, alsof niet zij, maar anderen de voorbije jaren het beleid bepaalden.
Ook ik deed zes jaar geleden een gooi naar jullie stem en wonder boven wonder – en tot verbazing van velen – behaalden we met een groepje van 7 vermetelingen een zetel in de Hamse gemeenteraad.
En hier staan we terug met Groen, zes jaar later, opnieuw vragend om uw stem. Ik ben als gemeenteraadslid heel wat ervaring rijker, en hier en daar een illusie armer. En die beloftes waarmee wij naar de kiezer gingen, zes jaar geleden, wat is daarmee gebeurd? Die heb ik, zij het vanuit de oppositie, zo veel mogelijk onder de aandacht proberen te brengen en in het beleid van de CD&V- Open VLD-meerderheid proberen te frutselen. Dat was geen sinecure, maar ik hoop toch op verschillende domeinen een verschil(letje) te hebben gemaakt voor de mensen van Ham. Ik diende in zes jaar tijd 107 schriftelijke vragen en voorstellen in, bij deze een “korte” samenvatting van wat dit heeft opgeleverd…
Sociaal
In het begin van de legislatuur diende ik meteen een voorstel in: deelname van onze gemeente aan het traject “Ons buurtpunt”. We stelden voor om dergelijke buurtpunten op te richten in Genebos en Genendijk, en dat de gemeente iemand zou afvaardigen voor een inspiratiemoment. Schepen Patrick Bosmans bleek voldoende “geïnspireerd” en zelf was ik uiteraard ook aanwezig, maar zes jaar later moeten we concluderen dat het bestuur er niet meer aan de slag is gegaan. We nemen dit dus opnieuw op in ons programma.
In 2020 zaten we in ons kot door corona, en als gemeenteraadslid wil je net zo veel mogelijk uit je kot. Toch probeerde ik ook in deze periode voorstellen te lanceren, zoals bv. leefstraten of vakantiestraten, zodat mensen toch nog enigszins een vakantiegevoel konden krijgen in hun eigen buurt. We legden de focus ook op kansarme kinderen, die op dat moment les op afstand moesten volgen in vaak te krappe woningen.
In de loop van 2021 hadden we met enkele buurtbewoners van Genendijk een voorstel ingediend om in de wijk Den Dries een speeltoestel te plaatsen, deels gefinancierd door de burgers zelf. Het bestuur hield het been echter stijf en bleef enkel investeren in de site van Het Vlietje. De inclusieve speeltuin daar mag worden gezien, maar wellicht zouden er meer mensen gelukkig worden gemaakt met kleine speelplekken, beter verspreid over de gemeente. Het feit dat er intussen werd geïnvesteerd in een mobiele speeltuin die in de verschillende gehuchten kan worden opgesteld, zien we als een kleine toegeving dat er in elke kern nood is aan speel- en ontmoetingsruimte…
Mobiliteit
In 2019 zetten we enkele mobiliteitspunten op de agenda.
We stelden voor om van de Poststraat en de Zandstraat aan school De Sterre in Kwaadmechelen fietsstraten te maken. Dit is intussen het geval, check!
Ook bekeken we de schoolomgeving van Genendijk: waarom was het eigenlijk dat de zone 30 pas begon áchter het zebrapad dat door schoolgaande kinderen wordt gebruikt en waar een gemachtigde opzichter staat? Oei, gaf een raadslid van de meerderheid na de zitting toe, “daar hebben wij eigenlijk nooit bij stilgestaan”. Een frisse wind kan soms deugd doen…
Intussen is het wachten op Agentschap Wegen en Verkeer om de situatie ook daadwerkelijk recht te trekken.
Vervolgens focusten we ons op de geluidshinder door de E313, vooral voor de mensen in Genebos die dicht tegen de autostrade wonen. In de loop van 2020 en 2021 werden online-infosessies georganiseerd door Agentschap Wegen en Verkeer, maar omwonenden werden hier weinig of niet over ingelicht en bleven dus van de nodige informatie verstoken. Wij gaven hen die informatie wel via brieven in de bussen, en slaagden erin begin 2021 een hele groep buurtbewoners samen te brengen om te protesteren tegen de geluidshinder.. Intussen zijn er nog steeds geen schermen, terwijl die op andere plaatsen wel worden geplaatst. Metingen wezen uit dat er “net niet voldoende lawaai is”. Zuur natuurlijk voor alle omwonenden, die intussen met de miserie blijven zitten…
Ander voorstel dat we lanceerden in het najaar van 2021: een oversteek van de spoorweg thv de kruising Genendijkerveld en de Genebosstraat. Intussen werd dit in orde gebracht en kan je van in Genendijkerveld over de sporen oversteken tot op het fietspad.
Participatie
Burgerparticipatie, zei u? In het eerste jaar van de legislatuur, in de aanloop naar het nieuwe meerjarenplan, organiseerden we inspraakavonden in zowel Oostham, Kwaadmechelen, Genendijk als Genebos. Dit nadat ons voorstel om in te zetten op burgerparticipatie bij de opmaak van dat meerjarenplan op een koude steen was gevallen bij het bestuur. Op de inspraakavonden brainstormden we samen met burgers over maatregelen die in het meerjarenplan zouden moeten komen. Dit stelden we voor op de gemeenteraad van oktober 2019 onder de titel “Een plan voor Ham”.
Milieu
2020 begon met een succes(je): op de gemeenteraad van februari werd unaniem goedgekeurd dat we zwerfvuil zouden bestrijden met mobiele camera’s. Wat volgde was echter een processie van Echternach… De camera’s zouden dan toch weer niet worden aangekocht, dan toch weer wel, dan zouden we vallen binnen het project S-Lim van de provincie… Intussen zijn ze er nog steeds niet en is het enigszins hemeltergend dat deze partijen-der-traagheid nu toch weer in hun verkiezingsprogramma zetten “dat ze het zwerfvuil gaan bestrijden met mobiele camera’s”.
Ruimtelijke ordening/wonen
In 2022 werden we aangeschreven door mensen uit de Kattestraat en de Berkenweg in Oostham. Een projectontwikkelaar plande een verkaveling van 13 woningen op een perceel dat grensden aan hun achtertuinen. Wij luisteren niet altijd naar NIMBY-klagers, maar in dit geval hadden ze een punt: huizen vlak tegen hun perceel, te kleine percelen, dreigende wateroverlast… Wij zagen vooral een wijk die tal van mogelijkheden bood om soorten woningen te combineren en een parkingcluster aan de invalsweg te zetten, zodat de verkaveling zelf autovrij zou zijn, maar dat was duidelijk te hoog gegrepen. Business as usual moest het zijn, met “gezinswoningen”, met piepkleine tuintjes welteverstaan en waarbij je zelfs in een doodlopende straat niet veilig bent voor auto’s. We konden de meerderheid ervan overtuigen dat dit project geen goed idee was. Inmiddels blijft de ontwikkelaar proberen, maar een goedkeuring is er (nog) niet en zal er hopelijk, althans voor het project dat op tafel ligt, nooit komen.
In het najaar van 2022 gingen we langs bij de mensen die in de Populierenwijk en de Zandstraat in Kwaadmechelen een sociale woning huren. Bij huisbezoeken in 2019 vingen we al signalen op over de slechte staat van de huizen, maar corona weerhield er ons van om dit op te volgen. Toen we in 2022 langsgingen, bleek de situatie nog veel erger dan gedacht. Vocht, schimmel, loshangende leidingen, stukken die van de muur kwamen, vloeren die los kwamen… Een dame kon al maandenlang haar kelder niet betreden door de schimmel en het vocht, een moeder kon haar zoon enkel te slapen leggen in een kamertje met zwaar aangetaste muren… Verhalen die je niet voor mogelijk acht in een westers land in 2022, maar het bleek helaas wel het geval. We hebben dit uiteraard meteen aangekaart en zijn dit blijven doen. Schepen Vandezande heeft dit ook meermaals ter sprake gebracht bij de kantonnale bouwmaatschappij, maar kon enkel vaststellen dat ze daar te veel met zichzelf en de overgang naar de geïntegreerde woonmaatschappij WIL (Wonen In Limburg) bezig waren en totaal niet met het lot van hun huurders. Wraakroepend, uiteraard, maar wij laten dit dossier niet los.
Kwalitatieve huisvesting ligt ons nauw aan het hart, dat mag wel duidelijk zijn. Daarom ook brachten we de ligging van het woonwagenpark aan de Eikendreef onder de aandacht. Deze woonwagens liggen op ettelijke meters van de E313, en de bewoners en hun kinderen leven dus met een constant lawaai in hun omgeving, wat volgens internationale onderzoeken erg schadelijk is. Zien hoe klasgenootjes van je eigen kind in deze omstandigheden moeten opgroeien, maakt het alleen maar pijnlijker. Vanuit het bestuur was het antwoord “dat er nog geen vraag was gesteld om de woonwagens elders te plaatsen”. Misschien omdat ze de kans op een positief antwoord toch laag inschatten of omdat ze zich hebben neergelegd bij hun situatie?
Besluit: is Groen nodig?
Ik stapte in de gemeenteraad met maar één doel, hetzelfde doel als waarvoor ik in de politiek stapte: de samenleving verbeteren, een verschil maken. Ik heb dit gedurende zes jaar in eer en geweten proberen te doen. Ik heb daarbij steeds gewerkt vanuit een duidelijke maatschappijvisie, vasthoudend aan onze principes. Vaak tegen de stroom in, problemen aankaartend die anderen niet zagen of wilden zien. Maar steeds constructief, met argumenten, met respect voor anderen en hun mening. Ik geloof dat dit de manier is om effectief verandering te brengen, en hoop dat we dit de komende zes jaar zo verder kunnen doen.