Het is goed leven in Ham en Tessenderlo. Die boodschap krijgen we heel vaak wanneer we bij jullie langskomen. We zien ook heel wat redenen tot tevredenheid in onze gemeente: er is ruimte, er is een bruisend verenigingsleven, er is werk. Maar er zijn ook problemen en er is ruimte voor verbetering, voor meer levenskwaliteit. Hiervoor willen we gaan met Groen Tessenderlo-Ham, met oplossingen en aanpassingen die soms klein zijn, maar een groot effect hebben. Met tal van constructieve, concrete en haalbare voorstellen, zoals we ze ook de voorbije zes jaar naar voren brachten op de gemeenteraad van zowel Ham als Tessenderlo. Ze zijn gericht op de 8-jarige, maar ook de 80-jarige. We zetten in op zorgzaamheid, duurzaamheid, inspraak, meer kwaliteit in onze omgeving. We zetten, kortom, in op een Tessenderlo-Ham op mensenmaat.
Betaalbaar wonen
We zoeken naar oplossingen om wonen terug betaalbaar te maken. Dit doen we op maat van de verschillende doelgroepen: compacte woningen met tuin voor jonge gezinnen en eenoudergezinnen, appartementen voor oudere mensen en kleinere woningen voor alleenstaanden. De diverse woonvormen passen we in efficiënt in groene buurten waar private ruimte wordt gekoppeld aan gedeelde groene buitenruimte en waar niet alle ruimte opgaat aan wegen en parkeerplaatsen.
We verdichten, maar versmachten niet: bij nieuwe projecten wordt er niet in de eerste plaats gekeken naar hoe de projectontwikkelaar er zo veel mogelijk uit kan halen, maar wel hoe we de levenskwaliteit kunnen verhogen.
We passen voor steriele appartementsgebouwen waar niemand gelukkig van wordt, behalve die projectontwikkelaars. Buitenruimte, met in- of uitpandige balkons of een directe uitgang naar een (gemeenschappelijke) tuin of een groendak, is essentieel. In elk project moet een bepaald percentage aan appartementen met één slaapkamer worden opgenomen.
We geven maximaal informatie over mogelijke premies bij duurzame verbouwingen en organiseren groepsaankopen.
We zorgen voor een duidelijke regelgeving voor wie een woning wil omvormen tot meerdere woningen, voor wie wil kangoeroewonen of wie een tiny house of een ander type niet-grondgebonden woning wil plaatsen.
We onderzoeken de mogelijkheid om een community land trust kunnen oprichten, waarbij de we als overheid, met behulp van subsidies, bouwgronden opkopen en hier eigenaar van blijft, en potentiële eigenaars enkel moeten investeren in het huis zelf. Dit kan slechts tegen een maximumprijs worden doorverkocht, wat speculatie tegengaat.
Aangename, toegankelijk en verkeersveilige pleinen en straten
We maken van onze kernen en pleinen aangename plekken waar we elkaar kunnen ontmoeten, waar er ruimte is en waar je kunt pauzeren. Levenskwaliteit wordt de norm. Met meer banken, meer bomen voor schaduw. Een kleuter moet er kunnen rondlopen zonder het gevaar overreden te worden, iemand met hogere leeftijd moet er kunnen rondlopen zonder te struikelen en met kansen om te rusten. Jongeren moeten er kunnen chillen zonder te worden bijeengepropt bij een bushalte. We maken onze publieke ruimte beter begaanbaar voor mensen met een beperkte mobiliteit en gaan op zoek naar de pijnpunten op dat vlak. Betonnen en stenen vlaktes breken we open en veranderen we in plekken waar je meer kunt doen dan enkel je wagen parkeren.
We maken de markt van Tessenderlo tot een plein op mensenmaat, met speelruimte, rustruimte, ontmoetingsruimte en ruimte voor terrassen. Ook het Heldenplein in Oostham wordt een aangename ontmoetingsruimte met groen en ontmoetingsruimte. In Kwaadmechelen maken we een groene noord-zuidverbinding van “Achter de kerk” tot aan sportcomplex ’t Vlietje.
We maken onze straten veiliger en aangenamer. We maken een duidelijk onderscheid tussen woonstraten en verkeersstraten. In de eerste verlagen we de snelheid en verhogen we de veiligheid, en zoeken we naar manieren om de straat aangenamer in te richten. In de tweede nemen we de nodige maatregelen om de veiligheid te verhogen, monitoren we de snelheid en treden we op tegen doorgaand verkeer waar dit niet moet zijn en tegen hardrijders. Straten als de Nieuwstraat en de Spoorwegstraat in Kwaadmechelen en de Kattestraat in Oostham, samen met nog heel wat andere, worden op die manier aangepakt.
Mentaal welzijn voor jong en oud
We evolueren verder naar een zorgzame gemeente waar mentaal welzijn belangrijk is.
Eenzaamheid pakken we aan met projecten als zorgzame buurten, waarbij vrijwilligers ervoor zorgen dat mensen het contact met de samenleving niet verliezen. We zorgen voor plekken en gelegenheden om elkaar te ontmoeten, zowel in de grotere kernen als in de kleinere gehuchten. In de publieke ruimte zorgen we in elke buurt voor ontmoetingsruimte waar verschillende generaties samen kunnen komen.
Onze buurtwerk(st)er blijft de buurten ingaan en organiseert activiteiten, en blijft een belangrijk aanspreekpunt. De gemeente zorgt ook voor een voldoende aanbod aan informatie en doorverwijzing voor wie zich mentaal niet goed in z’n vel voelt. Dit voor elke leeftijd: ouderen die kampen met eenzaamheid, mensen in een depressie of burn-out of jongeren met mentale problemen en de ouders van deze jongeren. Het moet duidelijker zijn waar mensen met deze problemen terecht kunnen en welke stappen ze kunnen zetten.
We starten een Overkop huis op in onze gemeente. We versterken ook de aandacht voor psychisch welzijn binnen de residentiële ouderenzorg met de aanbevelingen van Kopzorgen. We zetten ook sterk in op digitaal welzijn en veiligheid online met de uitrol van digipunten in onze gemeente.
Wat betreft rusthuizen willen we die publiek houden en niet overlaten aan private ondernemers.
Nabijheid en bereikbaarheid
Nabijheid is essentieel. We versterken onze kernen en zorgen voor de noodzakelijke functies op wandelafstanden: bankautomaten, handel, maar ook ontmoetingsruimte en groen. We zoeken oplossingen voor kerndorpen waar deze functies ontbreken, bv. buurtpunten waar postpakketjes en online bestellingen kunnen worden afgehaald, waar digipunten zijn gehuisvest, waar de bibliobus langskomt en waar je mensen kunt ontmoeten bij een kop koffie. Trage wegen zorgen voor veilige, bewandelbare verbindingen. We creëren een speelweefsel in de nabijheid van alle kinderen.
Op maat van kinderen en jongeren
We trekken voluit de kaart van de jeugd. Hun mentaal welzijn is een topprioriteit, en we maken werk van betere informatie, betere doorverwijzing bij problemen, infosessies en workshops voor kinderen, jongeren en hun ouders. De buurtwerk(st)er heeft hier extra aandacht voor en probeert mee te helpen om problemen te detecteren. Medewerkers van het jeugdhuis en de jeugddienst krijgen extra opleidingen op dit vlak zodat ze de rol van aanspreekpunt goed kunnen vervullen. We werken ook rond online veiligheid en welzijn op sociale media.
We steunen volop de jeugdbewegingen, met een goed zalenbeleid en democratische prijzen. We zorgen voor goede, energiezuinige lokalen en bekijken waar renovatie het meest prioritair is. De uitleendienst, kampvervoer, fuifbussen blijven belangrijk. De jeugddienst en het jeugdhuis organiseren ook voldoende activiteiten voor wie niet bij een vereniging zit, voor alle (jonge) leeftijden. Hiervoor wordt samengewerkt met de buurtwerk(st)er en de bibliotheek.We organiseren samenaankopen op maat van jongeren, zoals oordopjes op maat, en we ondernemen initiatieven op het vlak van mobiliteit, bv. hersteldag voor fietsen aan begin van schooljaar.
Kinderen en jongeren worden gehoord. Bij herinrichtingen van buurten organiseren we afzonderlijke participatienamiddagen voor hen, zodat zij hun buurt kunnen hertekenen volgens hun behoeften.
Is er overlast, dan zorgen we voor een geïntegreerde aanpak. Goede huisvesting en een kwalitatieve inrichting van het openbaar domein horen daarbij. Niet iedereen heeft immers een groot huis en een ruime tuin, sommigen gebruiken daarom vaker het openbaar domein. Vervolgens blijft goed buurtwerk en jeugdwerk essentieel om de vinger aan de pols te houden en een oplossing te zoeken voor problemen met dialoog en constructieve oplossingen. Werkt dit niet, dan moet er worden ingezet op vaststellen van inbreuken met bv. camera’s en handhaving door politie.
Een klimaatbeleid dat iedereen meeneemt
We voeren een doordacht klimaatbeleid, waarbij we maatregelen die goed zijn voor het milieu combineren met maatregelen die vooral hen die het moeilijker hebben, ten goede komen.
We zetten in op grootschalige isolatie van huizen, waardoor het energieverbruik daalt, en versterken het project van renovatie op wijkniveau. We verbeteren onze sociale woningen en zorgen ervoor dat deze energiezuiniger worden.
We maken gedeelde mobiliteit toegankelijker voor iedereen door drempels te verlagen. We bekijken hoe ook mensen zonder leasefiets van het werk toch een kwalitatieve elektrische fiets kunnen aanschaffen.
We vervangen oude, energieslurpende toestellen door nieuwe, zuinige toestellen met het project Papillon. We starten een babytheek en een gereedschapsbibliotheek zodat je niet langer grote investeringen moet doen voor iets wat je maar tijdelijk of maar af en toe nodig hebt.
We bekijken hoe we iedereen toegang tot groene energie kunnen geven met zonnepanelen die via de opbrengst kunnen worden afbetaald en helpen mensen om de weg te vinden naar een duurzaam en betaalbaar energiecontract.
Inspraak is cruciaal
Jij als burger hebt inspraak. Bij grote veranderingen komen we naar je toe met de nodige uitleg en bekijken we hoe we ieders belang kunnen meenemen. We hechten daarbij belang aan ieders stem, ook de “stille meerderheid” die minder geneigd is om haar of zijn mening te ventileren. We werken met burgerbudgetten: samen met je buurt kan je op zoek naar een project dat je buurt beter, socialer, duurzamer maakt. Bij de inrichting van leefstraten kijken we samen met jou hoe we je buurt aangenamer kunnen maken. We maken van de gemeenteraad een orgaan waar je ook als burger de kans krijgt om een probleem aan te kaarten.